Met je hart Zundert

Met je hart Zundert zet zich in om eenzaamheid bij zelfstandig wonende ouderen in de gemeente Zundert te verzachten. Dat doen we met heel ons hart. Als enthousiaste club vrijwilligers organiseren we ontmoetingen met ouderen in de lokale horeca. Want samen eten verbindt en hoe mooi als er nieuwe vriendschappen ontstaan.

Ook nu in coronatijd zorgen we ervoor dat onze ouderen niet vergeten worden en de aandacht krijgen die ze verdienen. We bellen regelmatig met onze ouderen en bezorgen maaltijden aan huis in samenwerking met de lokale horeca.

Kom in actie en help ons eenzaamheid bij onze ouderen te verzachten.

Met je hart Zundert (gem.)

Tel. 076 889 21 24

E-mail hubert.hendriks@metjehart.nl

 

Over ons

wie zijn wij en wat doen wij bij

stichting Met je hart Zundert

 

 

Hubert Hendriks, coördinator stichting Met je hart Zundert

Om 7 uur opstaan is al wat aan de late kant voor Hub Hendriks. Dat wordt dan al haasten om alle dingen die hij wil doen die dag af te krijgen. Na de koffie zit hij om half 8 op zijn werkkamer om zijn to do lijstje erbij te halen en met    nummer 1 te beginnen. Hij heeft er zin in want vandaag gaat hij ervoor zorgen dat zijn nieuwste vrijwilligersproject “Met je hart” nog meer in picture komt bij de bewoners van de gemeente Zundert. Oudere, eenzame mensen die nog maar weinig mensen zien wil Hub en zijn collega vrijwilligers graag 1 keer per maand een leuke dag bezorgen. En dat kun je aan Hub rustig overlaten. Want hij heeft de laatste 20 jaar al veel voor anderen gedaan en heeft daar ontzettend veel plezier aan beleefd.

Weeshuis in Portugal

Na zijn pensioen heeft hij, samen met echtgenote Mieke Pieterman, 15 jaar in Portugal gewoond. Omdat Hub een bezige bij is en hij al snel de Portugese taal onder de knie had, hoorde hij via de locals dat er in Albufeira een weeshuis stond met enorm achterstallig onderhoud. De kinderen die daar door hun ouders waren achtergelaten sliepen onder een lekkend dak, hadden 2 werkende douches en hadden nauwelijks een bed om in te slapen. Nadat hij was gaan kijken besloot hij dat dit voor deze arme kinderen geen leven was. Samen met Mieke zorgden zij dat er een degelijk nieuw dak kwam, dat er goede en voldoende douches kwamen en dat de kinderen allemaal een eigen bed hadden. De kinderen waren dolblij!

Kansloze kinderen laten studeren

Maar dat was nog niet genoeg voor Hub. Hij besprak met de leiding van het weeshuis welke grotere kinderen het in zich hadden om te gaan studeren. Dat zouden ze zonder financiële hulp nooit kunnen gaan doen. Er kwamen 6 jongens en meisjes in aanmerking om op kosten van Hub en Mieke te gaan studeren. De kinderen hadden nooit gedacht dat zij ooit op een universiteit terecht zouden komen maar dat gebeurde wėl! Ze hebben bijna allemaal hun studies afgerond en hebben goede banen in IT en management functies weten te bemachtigen. 

Van kinderhulp naar ouderenhulp

Terug in Nederland ging Hub alweer snel aan de slag met vrijwilligerswerk. Door zijn toedoen kwam er in Zundert de kledingbank, dat is nu de Leger des Heils winkel. Maar ook voor de opvang van kansarmen en voor de Molukse gemeenschap in Breda is Hub belangeloos een enorme hulp. 
Zijn motto is mensen helpen die het moeilijk hebben. Dat is waar hij iedere dag liefst voor 7 uur al voor opstaat! En…. had ik al gezegd dat hij in december 81 wordt??

tekst: Carla Lolcama, november 2020.                                                               Facebook - metjehartzundert                                                            

 

Mieke Pieterman, coördinator stichting Met je hart Zundert 

Als middelste dochter uit een gezin van 7 kinderen leerde Mieke al snel dat je extra hard moet werken als je wilt opvallen in zo'n grote groep.
Het is haar als het ware met de paplepel ingegoten om de dingen die je doet zo goed mogelijk te doen. Met die eigenschap is ze ver gekomen en al kan ze nu op haar lauweren rusten, er is geen haar op haar hoofd die daar aan denkt.

Klaar staan voor anderen

Het idee om niks omhanden te hebben na je werkende jaren is voor Mieke ondenkbaar. Ze heeft dan ook ontzettend veel liefdadigheid werk gedaan. Zo heeft ze in de 15 jaar dat ze in Portugal woonde tientallen mensen geholpen om het vaak moeizame en arme leven in Portugal een stuk aangenamer te maken. Of dat nu met vrijwilligerswerk was in de vorm van strijken om geld op te halen voor straathonden, of geld te doneren om minderbedeelden een huis te geven, Mieke deinsde nergens voor terug. 

Eenzaamheid aanpakken

En dat is nog steeds zo. Ze woont nu alweer 10 jaar in Rijsbergen maar heeft zich ook hier van haar beste kant laten zien. Het begon met eten koken in Amarant, vervolgens zette ze samen met haar man de kledingbank op in Zundert. Ze gaf Nederlandse les aan buitenlanders en leerde hun ook de meest belangrijke typisch Nederlandse gebruiken. In die tijd werd ook al het zaadje geplant om eenzame, of oudere mensen te ondersteunen door iedere week iets gezelligs met ze te doen. Maar ook het zwaardere werk als het fungeren als buddy van een stervende dame nam Mieke zeer serieus. Urenlang bij de zieke blijven als ze chemo kreeg vond Mieke heel normaal. Ze is nu al bijna een jaar beste maatjes met een lieve oudere dame uit Rijsbergen waarmee ze wekelijks ”de hort op gaat" om een paar uurtjes er even lekker uit te zijn.

Met je hart

Deze organisatie is helemaal op Mieke's lijf geschreven. Ze gaat dagelijks naar nieuwe leden die ze verrast met een warm bezoekje. Ze praat met de ouderen en luistert graag naar hun verhalen. Maar het leukste is om ouderen bij elkaar te brengen zodat ze er eens uit zijn en met elkaar een praatje kunnen maken onder het genot van lekker eten en drinken. Ze staat te springen om weer leuke dingen te organiseren maar Corona staat nog even in de weg! Maar dat duurt hopelijk niet meer lang en tot die tijd heeft ze nog tal van verrassingen in petto!

tekst: Carla Lolcama, november 2020.                                                             Facebook - metjehartzundert                                                                         

 

Petra Oostvogels, kernteam-lid stichting Met je hart Zundert  
 

Ik hoop dat als ik oud of eenzaam word er een vrijwilligster als Petra Oostvogels aan mijn bed komt!  Je voelt meteen dat er iemand bij je is die weet wat je nodig hebt. Anderen helpen zit in haar bloed. Ze doet het al meer dan 20 jaar met veel plezier. Haar levenservaring helpt haar om anderen die het moeilijk hebben met bijvoorbeeld het gemis van een geliefde, goed te begrijpen.  

Mentor of vrijwilligster, op Petra kun je rekenen

Bijna iedere dag is ze bezig om de mensen om haar heen een hart onder de riem te steken. Of dat nou een gezellig praatje is of om belangrijke zaken te regelen, op Petra kan je altijd rekenen. Ze werkt al jarenlang als mentor, is daar ook voor opgeleid en kan hierdoor veel doen voor al die mensen die verder niemand meer hebben om hun zaken te regelen. Dat varieert van het bestellen van de boodschappen en administratieve taken tot het waken bij iemand die op sterven ligt.  

4 kinderen maar nog steeds energie voor anderen

Het regelen is voor haar ook tweede natuur geworden. Als bestuurssecretaresse van de burgermeester van de gemeente Zundert had ze haar handen vol met een drukke agenda terwijl ze thuis ook nog 3 kinderen en echtgenoot had. Toen haar laatste dochtertje 2 jaar was is ze gestopt met werken en heeft ze zich aanvankelijk fulltime op haar gezin gericht. Maar er bleef nog genoeg energie over om wat voor anderen te doen en zodoende begon ze als mentor. Ze wordt ook geroepen als de cliënt op sterven ligt, soms is ze er eerder bij dan de nabestaanden. Ze is 24 uur per dag bereikbaar voor haar mensen. Petje af hoor voor zoveel toewijding! 

Persoonlijk contact maakt mensen blij

Bij de Willaert kent ook iedereen haar. Er is een hele hoop eenzaamheid onder ouderen en dat geldt ook voor mensen die in een verpleeghuis verblijven. Ze bezoekt dan ook bijna dagelijks een aantal ouderen voor een praatje en een kopje koffie! Ondanks al haar werkzaamheden heeft ze ook nog tijd voor Met je hart Zundert! En ook daarvoor zet ze zich met tomeloos enthousiasme in! Ze is dan ook van plan om nog veel mensen steun te bieden, samen met deze geweldige stichting! En dat gaat haar zeker lukken……. 
 
tekst: Carla Lolcama, november 2020                                                                 Facebook - metjehartzundert
 
 

Charles van den Broek, kernteam-lid stichting Met je hart Zundert

Vandaag heb ik gesproken met rasechte Rijsbergenaar Chat van den Broek. Hij kent zowat half Rijsbergen en nog mooier, half Rijsbergen kent hem! Dat is ook niet zo gek want hij woont hier al zijn hele leven. En toch staat er in zijn paspoort Breda als geboorteplaats. Hij is namelijk zoals zovelen op Moederheil geboren en ging de volgende dag naar Rijsbergen om daar vervolgens nooit meer weg te gaan.

Stukje historie over Rijsbergen

Na lang in de Lagestraat te hebben gewoond is hij via de Gommersstraat en de Oranjestraat in de Warande terecht gekomen. Daar woont hij samen met zijn vrouw Riet al heel wat jaartjes. Hij weet over de Sint Bavostraat veel te vertellen. Zo waren de huizen vanaf het begin tot het eind van deze straat bijna allemaal kleine winkeltjes. De ene verkocht kruidenierswaren, weer een ander was slager, sigarenboer of verkocht ijs en er waren maar liefst 8 bakkers. Zeer bekend in die tijd waren 2 vrijgezelle dames die door de Rijsbergenaren steevast Okkie en Tokkie werden genoemd en ook zij verkochten hun waren vanuit huis. Op de plaats van de Total zat vroeger de `Beat Bar’. Daar zal menig Rijsbergenaar zijn of haar echtgenoot hebben ontmoet.

Vrijwilliger bij Amarant

Chat was al bekend met vrijwilligers werk want hij organiseerde 12 jaar lang gezellige etentjes voor bewoners van Amarant.  Later konden ook  “gewone” Rijsbergenaren aansluiten. De gerechten werden door vrijwilligers in de keuken van Amarant klaar gemaakt. Het begon met 10 mensen en op het laatst zaten er wel 65 mensen aan de tafels….. Chat is gestopt met dit vrijwilligerswerk en had daardoor ook tijd om zich op iets anders te storten.

Oog voor ouderen

Chat is een echte doener… en staat voor iedereen klaar. Hij is nu al weer een aantal maanden vrijwilliger bij “Met je hart Zundert“ en ook dat doet hij met hart en ziel. Niemand tussen de 60 en 100 is meer “veilig” voor Chat. Hij heeft de gave om op een afstand te zien of een oudere geschikt is om lid te worden van de stichting. Hij spreekt ze dan ook vriendelijk aan of ze zich willen aansluiten en meestal gebeurt dat dan ook! Ondanks dat hij 77 jaar is ziet hij er nog zeer goed uit. Hij is fit omdat hij iedere week tennist en hij gaat graag met Riet naar de Canarische eilanden om even lekker bij te komen. Groot gelijk heeft ie…. hopelijk kunnen ze dit jaar weer lekker op vakantie naar de zon! Tot die tijd blijft hij gelukkig volop inzetbaar voor onze stichting!

tekst: Carla Lolcama, december 2020                                                                                                                Facebook - metjehartzundert 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onze missie

 

Kwetsbare 65-plussers in de gemeente Zundert verbinden. 

 

 

Kwetsbare ouderen in de gemeente Zundert verbinden, dat is onze missie. Met heel ons hart slaan we een brug tussen vergeten worden en aandacht krijgen. We zorgen dat mensen er zijn voor elkaar, dat ze elkaar ontmoeten. Want wij geloven dat samen zijn en samen ondernemen het leven fijner én rijker maakt. Hier zetten we ons graag voor in. Persoonlijk en oprecht. Samen met anderen. Met ons hele hart.

 

   

 

  

Sinterklaas 2020